Keks obowiązkowo musi być z dużą ilością bakalii. Możemy go upiec na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Pełen bakalii i pyszny. Polecam.
Keks bezglutenowy jest delikatny, a dzięki kosteczkom jabłka wilgotny - jednym słowem doskonały przepis na keks. Przepis na keks bezglutenowy polecam zwłaszcza wtedy gdy mamy w rodzinie osobę z celiakią lub inną medycznie stwierdzoną nietolerancją glutenu – u takich osób nawet najmniejsze „zanieczyszczenie” żywności glutenem może spowodować skutki zdrowotne! Wystarczy nawet przygotowanie potrawy bezglutenowej na tej samej desce do krojenia.
Zdaję sobie sprawę, że połączenie słów keks i pełnoziarnisty czy wieloziarnisty nie brzmi zbyt zachęcająco, ale według mnie keks w wersji wieloziarnistej jest równie smaczny jak zdrowy! Pamiętajcie jednak, że wszystko w nadmiarze szkodzi! Zatem przywołując słowa Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”, życzę smacznych i zdrowych świąt :)
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Wiem, że czasem nie ma sezonu na truskawki, ale od jakiegoś czasu zawsze można dostać truskawki w sklepach, które są całkiem dobre i świetnie nadają się do tego, żeby zrobić tartę z truskawkami. Tarta z truskawkami jest łatwa w przygotowaniu, krucha i rozpływająca się w ustach. Moja tarta z truskawkami tak właśnie wygląda i smakuje.
To zupa pomidorowa idealna dla dzieci. Bardzo delikatna, dzięki temu, że zamiast koncentratu pomidorowego używamy 100% soku pomidorowego (ale nie ostrego:). Troszkę czasochłonne jest gotowanie wywaru ale dzięki temu zupa pomidorowa ma zdecydowanie lepszy smak, więc warto.
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
Łatwe, smaczne ślimaczki z ciasta francuskiego, szybkie w przygotowaniu. Doskonałe co nie co dla niespodziewanych gości. Polecam przepis na ciastka z ciasta francuskiego.
Można napisać, że są to babeczki ekspresowe w przygotowaniu, robi się je naprawdę szybko. Z powodzeniem możemy je upiec do wielkanocnego koszyka. Polecam przepis na te mięciutkie i pyszne babeczki.
Propozycja np. na drugie lub pierwsze śniadanie a nawet i deser. Jogurtowy deser z chia i frużeliną z owoców leśnych wydaje się być skomplikowanym daniem ale nie bójcie się spróbować. Ten przepis Was zaskoczy.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.