Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Keks pełnoziarnisty

print Drukuj
Keks pełnoziarnisty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.5

8 ocen

W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym  minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?

składniki
  • Jabłka 4 - 5 średnich
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
  • Kakao 2 łyżki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Przyprawa piernikowa 20 g
  • Czekolada gorzka70% 150 g (50g do ciasta, 100g do polewy)
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • Jajka 3 sztuki
  • Miód 1/2 szklanki
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • Otręby do obsypania formy
sposób przygotowania

A teraz przepis na pełnoziarnisty keks:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - odstawić (można skropić delikatnie sokiem z cytryny)
  3. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową, kakao, cynamon, sodę i przyprawę piernikową (pozostawiając 1 łyżeczkę na polewę) - odstawić
  4. Czekoladę posiekać i dodać do reszty suchych składników
  5. Oddzielić białka od żółtek
  6. Białka ubić na sztywną pianę - odstawić
  7. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste.
  8. Do żółtek stopniowo dodawać miód - miksować przez kolejne 3 - 4 minuty
  9. Masę wymieszać z oliwą extra vergine i dodać do miski z mąką - całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką
  10. Następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
  11. Blachę do pieczenia (wymiary: 8,5 x 27 cm) wysmarować oliwą i obsypać otrębami
  12. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C).
  13. Piec przez 60 minut.
  14. W tym czasie przygotować polewę (w wersji "fit" polecam podać bez polewy) : 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopić z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
  15. Ciasto wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce
  16. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę
  17. Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu.

Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!