Keks pełnoziarnisty
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 12
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Składniki:
- Jabłka 4 - 5 średnich
- Mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
- Kakao 2 łyżki
- Cynamon 2 łyżeczki
- Przyprawa piernikowa 20 g
- Czekolada gorzka70% 150 g (50g do ciasta, 100g do polewy)
- Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- Jajka 3 sztuki
- Miód 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek 1 szklanka
- Otręby do obsypania formy
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na pełnoziarnisty keks:
- Piekarnik nagrzać do 170°C
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - odstawić (można skropić delikatnie sokiem z cytryny)
- W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę razową, kakao, cynamon, sodę i przyprawę piernikową (pozostawiając 1 łyżeczkę na polewę) - odstawić
- Czekoladę posiekać i dodać do reszty suchych składników
- Oddzielić białka od żółtek
- Białka ubić na sztywną pianę - odstawić
- Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste.
- Do żółtek stopniowo dodawać miód - miksować przez kolejne 3 - 4 minuty
- Masę wymieszać z oliwą extra vergine i dodać do miski z mąką - całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką
- Następnie połączyć z pianą z białek a na koniec z jabłkami.
- Blachę do pieczenia (wymiary: 8,5 x 27 cm) wysmarować oliwą i obsypać otrębami
- Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika (170°C).
- Piec przez 60 minut.
- W tym czasie przygotować polewę (w wersji "fit" polecam podać bez polewy) : 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopić z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
- Ciasto wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce
- Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę
- Polać polewą, pokroić po całkowitym ostudzeniu.
Przez pierwszą dobę można przechowywać w papierowej torbie lub lnianym woreczku poza lodówką, później ciasto najlepiej trzymać w lodówce
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Keks pełnoziarnisty
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki spos&oac...Przepyszny keks
Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony prze...Pyszny keks o smaku piernika.
Taki keks z bakaliami można przygotować na świąteczny stół. Pysznie pachnie piernikiem. Polecam upiec, bo przepis...Keks królewski z bakaliami.
Keks obowiązkowo musi być z dużą ilością bakalii. Możemy go upiec na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się...Keks szybki
Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii.Zobacz więcej przepisów na: