Przepyszny keks

Przepyszny keks

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony przepis na keks.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg żurawiny
  • 5 dkgsuszonych moreli
  • 5 dkg śliwek suszonych
  • 10 dkg orzechów
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Przepis na keks:

  1. Mąkę przesiewamy, wsypujemy proszek i sodę. Cukier miksujemy z jajkami, dodajemy margarynę i miksujemy dalej. Zmiksowaną masę dodajemy do mąki.
  2. Myjemy i kroimy większe bakalie i orzechy, dodajemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka, ale ma być gęste, więc się nie przejmujcie.
  3. Smarujemy formę- keksówkę margaryną, wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy na godzinę do piekarnika o temp. 180 stopni.

Keks gotowy.

Smacznego!

Autor: Mniam

Polecamy nasze przepisy