Przepyszny keks
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
10 Ocen
Ilość porcji: 10
Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony przepis na keks.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kostka margaryny
- 4 jajka
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg żurawiny
- 5 dkgsuszonych moreli
- 5 dkg śliwek suszonych
- 10 dkg orzechów
- bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Przepis na keks:
- Mąkę przesiewamy, wsypujemy proszek i sodę. Cukier miksujemy z jajkami, dodajemy margarynę i miksujemy dalej. Zmiksowaną masę dodajemy do mąki.
- Myjemy i kroimy większe bakalie i orzechy, dodajemy. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka, ale ma być gęste, więc się nie przejmujcie.
- Smarujemy formę- keksówkę margaryną, wysypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy na godzinę do piekarnika o temp. 180 stopni.
Keks gotowy.
Smacznego!
Autor: Mniam
Polecamy również
Keks bezglutenowy
Keks bezglutenowy jest delikatny, a dzięki kosteczkom jabłka wilgotny - jednym słowem doskonały przepis na keks. Przepis...Keks szybki
Jest to przepis na klasyczny keks z mnóstwem kolorowych bakalii.Keks
Podawać najlepiej następnego dnia.Keks pełnoziarnisty
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki spos&oac...Przepyszny keks
Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony prze...Zobacz więcej przepisów na: