Tradycyjnie kiszona kapusta

Tradycyjnie kiszona kapusta

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właściwości leczących kaca :) Surówka albo bigos z własnej kapusty kiszonej są bezkonkurencyjne! Ukiszenie tradycyjnej kiszonej kapusty to łatwizna. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać dodatki i porządnie ubić w naczyniu - wiadrze lub zwykłym słoiku. Oto cała filozofia!

Składniki:

  • Kapusta biała 1 kg
  • Marchew 25 g
  • Sól kamienna 2 łyżki
  • Kminek 2 g

Sposób przygotowania:

Aby zrobić tradycyjnie kiszoną kapustę należy:

  1. Kapustę poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Kapustę umieścić w sporej misce dodać wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie
  3. Odstawić na ok. 1,5 godziny.
  4. Gdy kapusta puści sok, w rękach odciskać porcje kapusty wkładać do słoika - każdorazowo pożdanie ugnieść
  5. Sok, który będzie się wydzielać na powierzchni kapusty umieścić w osobnym garnku - dodajemy go na sam koniec żeby wierzchnie warstwy były nasączone
  6. Słoik z kapustą szczelnie zamknąć i zostawić do ukiszenia - kilka dni

Potem wystawić w chłodniejsze miejsce (10-15 stopni C)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy