Tradycyjnie kiszona kapusta

Tradycyjnie kiszona kapusta

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właściwości leczących kaca :) Surówka albo bigos z własnej kapusty kiszonej są bezkonkurencyjne! Ukiszenie tradycyjnej kiszonej kapusty to łatwizna. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać dodatki i porządnie ubić w naczyniu - wiadrze lub zwykłym słoiku. Oto cała filozofia!

Składniki:

  • Kapusta biała 1 kg
  • Marchew 25 g
  • Sól kamienna 2 łyżki
  • Kminek 2 g

Sposób przygotowania:

Aby zrobić tradycyjnie kiszoną kapustę należy:

  1. Kapustę poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  2. Kapustę umieścić w sporej misce dodać wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie
  3. Odstawić na ok. 1,5 godziny.
  4. Gdy kapusta puści sok, w rękach odciskać porcje kapusty wkładać do słoika - każdorazowo pożdanie ugnieść
  5. Sok, który będzie się wydzielać na powierzchni kapusty umieścić w osobnym garnku - dodajemy go na sam koniec żeby wierzchnie warstwy były nasączone
  6. Słoik z kapustą szczelnie zamknąć i zostawić do ukiszenia - kilka dni

Potem wystawić w chłodniejsze miejsce (10-15 stopni C)

Autor: Marta

Polecamy również

tradycyjnie-kiszona-kapusta

Tradycyjnie kiszona kapusta

Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właści...
kapusta-kiszona-z-imbirowa-nuta

Kapusta kiszona z imbirową nutą

Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę...  Kapusta kiszona jest znana ze swoich pr...
przepis-na-kiszona-czerwona-kapuste

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę

Wiedzieliście, że można również ukisić czerwoną kapustę? Można i jest pyszna! Koniecznie wypróbujcie przep...
kapusta-kiszona1

Kapusta kiszona

Kiszenie kapusty nie jest trudne ani zbytnio pracochłonne, a samodzielnie zrobiona kiszona kapusta zawiera mnóstw...
kwas-z-kapusty

Kwas z kapusty

Własnie z takiego kwasu robiłam zupę białą, kwas mi został jak robiłam bigos.

Zobacz więcej przepisów na:

Kiszona kapusta

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy