Tradycyjnie kiszona kapusta


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 5
Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właściwości leczących kaca :) Surówka albo bigos z własnej kapusty kiszonej są bezkonkurencyjne! Ukiszenie tradycyjnej kiszonej kapusty to łatwizna. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać dodatki i porządnie ubić w naczyniu - wiadrze lub zwykłym słoiku. Oto cała filozofia!
Składniki:
- Kapusta biała 1 kg
- Marchew 25 g
- Sól kamienna 2 łyżki
- Kminek 2 g
Sposób przygotowania:
Aby zrobić tradycyjnie kiszoną kapustę należy:
- Kapustę poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Kapustę umieścić w sporej misce dodać wszystkie przyprawy wymieszać dokładnie
- Odstawić na ok. 1,5 godziny.
- Gdy kapusta puści sok, w rękach odciskać porcje kapusty wkładać do słoika - każdorazowo pożdanie ugnieść
- Sok, który będzie się wydzielać na powierzchni kapusty umieścić w osobnym garnku - dodajemy go na sam koniec żeby wierzchnie warstwy były nasączone
- Słoik z kapustą szczelnie zamknąć i zostawić do ukiszenia - kilka dni
Potem wystawić w chłodniejsze miejsce (10-15 stopni C)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Tradycyjnie kiszona kapusta
Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właści...
Kapusta kiszona z imbirową nutą
Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę... Kapusta kiszona jest znana ze swoich pr...
Przepis na kiszoną czerwoną kapustę
Wiedzieliście, że można również ukisić czerwoną kapustę? Można i jest pyszna! Koniecznie wypróbujcie przep...
Kapusta kiszona
Kiszenie kapusty nie jest trudne ani zbytnio pracochłonne, a samodzielnie zrobiona kiszona kapusta zawiera mnóstw...
Kwas z kapusty
Własnie z takiego kwasu robiłam zupę białą, kwas mi został jak robiłam bigos.Zobacz więcej przepisów na:
Kiszona kapusta

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.