Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

print Drukuj
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
4.7

6 ocen

Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i delikatna. Taki klops z jajkiem jest pyszny na ciepło, a na zimno dodatkowo świetnie zastępuje wędlinę. Plastry boczku zostały zastępione przez liście kapusty, które poza tym że nie mają tyle tłuszczu co boczek, są również bardzo zdrowe i równie smakowite :)

składniki
  • Schab karkowy 750g
  • Pierś z indyka 750g
  • Cebula 2 sztuki
  • Cukinia 1 mała sztuka
  • Kasza jaglana (ugotowana) 200g
  • Jajka 8 sztuk
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Rozmaryn gałązka
  • Sól morska, pieprz,
  • liście kapusty zielone lub jasne (do wyłożenia foremek) 4 duże sztuki
sposób przygotowania

A teraz przepis na wyjątkowo smaczny klops z jajkiem :)

  1. 6 jaj ugotować na twardo (do wody polecam dodać trochę soli - skorupki będą łatwiej odchodzić :) )
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą i następnie zmielić przez maszynkę
  3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić i następnie zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy
  4. Na koniec, dodać pokrojoną drobno cukinię - chwilę podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 2 jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu, sól i pieprz.
  6. Całość dokładnie wymieszać aż mięso będzie lepiące (aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować)
  7. Liście kapusty można wykąpać z wodą z dodatkiem octu przez 2-3 minuty, następnie wypłukać i ponownie zrobić im kąpiel z dodatkiem sody; ponownie wypłukać i osuszyć - w ten sposób usuwamy nadmiar pestycydów z warzyw i owoców
  8. Z liści kapusty należy następnie usunąć zgrubienia i wysmarować olejem
  9. Następnie tak przygotowanymi liśćmi kapusty wyłożyć 2 foremki o rozmiarach 12x25cm
  10. Mięso równomiernie rozłożyć do 2 foremek i przykryć wystającym liśćmi
  11. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka, przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń)
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 60 minut (do suchego patyczka)

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!