Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen

Ilość porcji: 20
Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i delikatna. Taki klops z jajkiem jest pyszny na ciepło, a na zimno dodatkowo świetnie zastępuje wędlinę. Plastry boczku zostały zastępione przez liście kapusty, które poza tym że nie mają tyle tłuszczu co boczek, są również bardzo zdrowe i równie smakowite :)
Składniki:
- Schab karkowy 750g
- Pierś z indyka 750g
- Cebula 2 sztuki
- Cukinia 1 mała sztuka
- Kasza jaglana (ugotowana) 200g
- Jajka 8 sztuk
- Papryczka chili 1 sztuka
- Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- Czosnek 3-4 ząbki
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Rozmaryn gałązka
- Sól morska, pieprz,
- liście kapusty zielone lub jasne (do wyłożenia foremek) 4 duże sztuki
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na wyjątkowo smaczny klops z jajkiem :)
- 6 jaj ugotować na twardo (do wody polecam dodać trochę soli - skorupki będą łatwiej odchodzić :) )
- Mięso umyć pod bieżącą wodą i następnie zmielić przez maszynkę
- Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić i następnie zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy
- Na koniec, dodać pokrojoną drobno cukinię - chwilę podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
- Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 2 jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu, sól i pieprz.
- Całość dokładnie wymieszać aż mięso będzie lepiące (aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować)
- Liście kapusty można wykąpać z wodą z dodatkiem octu przez 2-3 minuty, następnie wypłukać i ponownie zrobić im kąpiel z dodatkiem sody; ponownie wypłukać i osuszyć - w ten sposób usuwamy nadmiar pestycydów z warzyw i owoców
- Z liści kapusty należy następnie usunąć zgrubienia i wysmarować olejem
- Następnie tak przygotowanymi liśćmi kapusty wyłożyć 2 foremki o rozmiarach 12x25cm
- Mięso równomiernie rozłożyć do 2 foremek i przykryć wystającym liśćmi
- Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka, przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń)
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 60 minut (do suchego patyczka)
Gotowe!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni
Klops z jajkiem - doskonałe danie świąteczne, podawane często w towarzystwie smakowitego sosu. Tym razem jako dodatek do...
Pieczeń rzymska ze szpinakiem i jajkiem
Klops z jajkiem to inaczej pieczeń rzymska, która gości na polskich świątecznych stołach. Tradycyjnie klops z jaj...
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem to pieczone mięso bez którego trudno sobie wyobrazić wielkanocny stó...
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty
Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i d...Zobacz więcej przepisów na:
Klops z jajkiem

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.