Kluchy Kartoflane z bigosem i twarogiem.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 5
a początku jak mnie poczęstowano, też się zdziwiłam bigos i twaróg czy to pasuje? Od tamtej chwili robię tylko tak i polecam.
Składniki:
· 5 szt. ziemniaków
· Mąkę żytnią
· ½ szklanki Mąki pszennej
· Sól
· Jajko
· 25dag. Twarogu półtłustego
· Bigos
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ścieramy na tarce.
2. Dodajemy do ziemniaków jajko, sól, ½ szklanki mąki pszennej, mąkę żytnią dodajemy cały czas do uzyskania gęstej masy.
3. W garnku gotujemy wodę.
4. Na denko nakładamy masę i łyżką robiąc kluski zgarniamy na gotującej wody.
5. Gdy kluski się zagotują odlewamy na durszlak przelewając wodą.
6. Kluski nakładamy na talerz dodajemy bigos i twaróg.
7. Najlepiej taka potrawa smakuje z zupą ziemniaczaną.