Kluski kudłate

Kluski kudłate

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Uwielbiam takie maczne potrawy na obiad, można się nimi zajadać do woli.

Składniki:

1 kg ziemniaków 
13 dag mąki pszennej

10 dag mąki ziemniaczanej 
sól do smaku 
15 dag sera białego
2 łyzki masła
cebula 

Sposób przygotowania:

Wszystkie ziemniaki obieramy, ale 4 gotujemy i tłuczkiem tłuczemy a resztę ścieramy na drobnej tarce. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąki i przyprawiamy do smaku. W garnku zagotowujemy wodę na gotujacą łyzką dajemy kluski i gotujemy od momentu zagotowania  8 minut.

Ser biały kruszymy. Cebulę smażymy na maśle i dodajemy do ugotowanych i odcedzonych klusek wraz z serem. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy