Kluseczki śląskie

Kluseczki śląskie

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na kluski śląskie, które są w sam raz na niedzielny obiadek, polane sosikiem z mięskiem. Polecam sprawdzony przepis na kluski śląskie.

Składniki:

  •  chociaż ja wszystko robię na oko;) ale mniej wiecej sprecyzuje swój przepis :)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • sól
  • 15 dag mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na kluski śląskie:

  1. Najpierw ziemniaki gotujemy i gnieciemy, gdy jeszcze są gorące, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Gdy ostygną dodajemy dwa żółtka, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
  3. Gdy mamy już ciasto to robimy kuleczki, rozplaszczamy, a nastepnie robimy na środku dziurkę.
  4. Gotujemy wodę, troszkę solimy i wrzucamy nasze pyszne kluski śląskie na gotującą wodę.
  5. Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia.

 

Kluski śląskie gotowe.

Smacznego! :)

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy