Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka świeżego masła (żadne tam mixy)
  • mała łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

A prawdziwe kluski śląskie robi się tak:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy. Najlepiej to zrobić przy użyciu kuchennej praski. Dodajemy masło i ugniatamy równo w naczyniu.
  2. Teraz trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. W niektórych przepisach przeczytacie, ile dodać mąki na kilogram ziemniaków itp. Ale najprościej jest podzielić ziemniaki na cztery części, Jedną ćwiartkę podnosimy i kładziemy na pozostałe. Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. To idealna proporcja. Wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Masa ma być dobrze wyrobiona, bez grudek, bardzo plastyczna.
  3. Teraz czas na formowanie klusek. Bardzo proste. Odrywamy kawałek masy, formujemy „orzecha” i palcem robimy małe wgłębienie. Jeśli macie małe doświadczenie w kuchni, to pierwszy klusek nie będzie idealny. Ale kolejne będą wychodzić ładniejsze, po kilkunastu będziecie mistrzami.
  4. Stawiamy wodę na kuchenkę, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Partię przygotowanych wcześniej klusek kładziemy do wody.
  5. Kluski śląskie gotują się szybko, niecałe 5 minut. Aby się upewnić, że są już dobre, wyciągam jednego i sprawdzam.
  6. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.

 

Smacznego.

Autor: Leon

Polecamy nasze przepisy