Kluski śląskie babci Eugenii
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen
Ilość porcji: 8
Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka świeżego masła (żadne tam mixy)
- mała łyżeczka soli
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:
A prawdziwe kluski śląskie robi się tak:
- Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy. Najlepiej to zrobić przy użyciu kuchennej praski. Dodajemy masło i ugniatamy równo w naczyniu.
- Teraz trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. W niektórych przepisach przeczytacie, ile dodać mąki na kilogram ziemniaków itp. Ale najprościej jest podzielić ziemniaki na cztery części, Jedną ćwiartkę podnosimy i kładziemy na pozostałe. Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. To idealna proporcja. Wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Masa ma być dobrze wyrobiona, bez grudek, bardzo plastyczna.
- Teraz czas na formowanie klusek. Bardzo proste. Odrywamy kawałek masy, formujemy „orzecha” i palcem robimy małe wgłębienie. Jeśli macie małe doświadczenie w kuchni, to pierwszy klusek nie będzie idealny. Ale kolejne będą wychodzić ładniejsze, po kilkunastu będziecie mistrzami.
- Stawiamy wodę na kuchenkę, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Partię przygotowanych wcześniej klusek kładziemy do wody.
- Kluski śląskie gotują się szybko, niecałe 5 minut. Aby się upewnić, że są już dobre, wyciągam jednego i sprawdzam.
- Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.
Smacznego.
Autor: Leon
Polecamy również
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu....Kluski śląskie babci Eugenii
Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapo...Kluski śląskie z kurkowym sosem
Jest to bardzo smaczne danie obiadowe z kurkami przyniesionymi prosto z lasu. Polecam przepis na kluski śląskie w kurkow...Najlepsze kluski śląskie
Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w...Śląskie ze szpinakiem
tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinakuZobacz więcej przepisów na: