Kluski śląskie mojej mamy

Kluski śląskie mojej mamy

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad były moje ukochane kluski śląskie. Z czasem nauczyłem się je robić sam. To naprawdę nic trudnego.

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • Dwa jajka
  • Sześć, siedem łyżek mąki ziemniaczanej
  • Dwie łyżki mąki pszennej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie można zrobić z ziemniaków z dnia wczorajszego, ale ja robię ze świeżo ugotowanych.

  1. Obrane ziemniaki gotujemy. Ostygnięte, ale jeszcze ciepłe rozgniatamy w prasce, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną i ugniatamy na jednolitą masę. Takie ziemniaczane ciasto.
  2. Z ciasta formujemy kulki i robimy w nich palcem dziurkę. Takie małe wgłębienie.
  3. Przygotowaną porcję kluseczek wrzucamy do wrzącej wody. Po około 5 minutach wyjmujemy uważając żeby nie zostawić wody we wgłębieniach klusek.

Świeże można ze smakiem jeść choćby z masłem.

Kluski śląskie idealnie komponują się z sosami pieczeniowymi lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Autor: Mysz

Polecamy nasze przepisy