Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen

Ilość porcji: 8
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Składniki:
- Kilogram ugotowanych ziemniaków – nie mogą być młode
- Mąka ziemniaczana
- Świeże jaja – 2 lub 3 sztuki
- Masło – 1 łyżeczka
- Sól
Sposób przygotowania:
Jak zrobić kluski śląskie? Po prostu:
- Gotujemy ziemniaki w wodzie wcześniej posolonej. Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki z masłem dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (jeszcze lepiej). Przekładamy do głębokiej miski.
- Potem najlepiej ziemniaki podzielić na cztery równe części. Jedna część należy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. To sprawdzony sposób, który gdzieś wyczytałem. Mamy pewność, że proporcje będą właściwe. Następnie z powrotem wkładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
- Przechodzimy do formowania kluseczek
Odrywamy kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha lub śliwki, jak kto woli.
W środku każdej kulki formujemy palcem dziurkę – wgłębienie. - Tak przygotowane kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy średnio 5 minut. Nie trzeba liczyć dokładnie czasu. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i dajemy im jeszcze chwilkę.
- Kluski śląskie wyjmujemy z wrzątku łyżką cedzakowa w taki sposób, żeby nie zostawić wody w dziurkach. Układamy na półmisku.
Ja najbardziej lubię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Świeże smakują też bardzo dobrze polane zwykłym masłem.
Smacznego!
Autor: Serious
Polecamy również

Śląskie ze szpinakiem
tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinaku
Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką
Przepis na kluski śląskie - takie danie polecam na syty obiad. U mnie kluski śląskie obowiązkowo z dużą ilością zrumieni...
Kluski śląskie z kurkowym sosem
Jest to bardzo smaczne danie obiadowe z kurkami przyniesionymi prosto z lasu. Polecam przepis na kluski śląskie w kurkow...
Najlepsze kluski śląskie
Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w...
Kluski śląskie ze szpinakowym sosem
Przepis na kluski śląskie. Jeżeli lubicie kluski śląskie i szpinak to polecam Wam takie połączenia. Bardzo smaczne, arom...Zobacz więcej przepisów na:
Kluski śląskie

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.