Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 

Składniki:

  • Kilogram ugotowanych ziemniaków – nie mogą być młode
  • Mąka ziemniaczana
  • Świeże jaja – 2 lub 3 sztuki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Jak zrobić kluski śląskie? Po prostu:

  1. Gotujemy ziemniaki w wodzie wcześniej posolonej. Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki z masłem dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (jeszcze lepiej). Przekładamy do głębokiej miski.
  2. Potem najlepiej ziemniaki podzielić na cztery równe części. Jedna część należy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. To sprawdzony sposób, który gdzieś wyczytałem. Mamy pewność, że proporcje będą właściwe. Następnie z powrotem wkładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
  3. Przechodzimy do formowania kluseczek
    Odrywamy kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha lub śliwki, jak kto woli.
    W środku każdej kulki formujemy palcem dziurkę – wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy średnio 5 minut. Nie trzeba liczyć dokładnie czasu. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i dajemy im jeszcze chwilkę.
  5. Kluski śląskie wyjmujemy z wrzątku łyżką cedzakowa w taki sposób, żeby nie zostawić wody w dziurkach. Układamy na półmisku.


Ja najbardziej lubię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Świeże smakują też bardzo dobrze polane zwykłym masłem.

Smacznego!

 

Autor: Serious

Polecamy również

slaskie-ze-szpinakiem

Śląskie ze szpinakiem

tradycyjne kluski z dziurka ,z dodatkiem zdrowego szpinaku
kluski-slaskie-nadziewane-miesem-mielonym-z-cebulka

Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką

Przepis na kluski śląskie - takie danie polecam na syty obiad. U mnie kluski śląskie obowiązkowo z dużą ilością zrumieni...
kluski-slaskie-z-kurkowym-sosem

Kluski śląskie z kurkowym sosem

Jest to bardzo smaczne danie obiadowe z kurkami przyniesionymi prosto z lasu. Polecam przepis na kluski śląskie w kurkow...
najlepsze-kluski-slaskie

Najlepsze kluski śląskie

Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w...
kluski-slaskie-ze-szpianakowym-sosem

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Przepis na kluski śląskie. Jeżeli lubicie kluski śląskie i szpinak to polecam Wam takie połączenia. Bardzo smaczne, arom...

Zobacz więcej przepisów na:

Kluski śląskie

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy