Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na kluski śląskie. Jeżeli lubicie kluski śląskie i szpinak to polecam Wam takie połączenia. Bardzo smaczne, aromatyczne i syte. 

Składniki:

  • Ciasto na kluski:
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczna
  • sól do smaku
  • mąka pszenna do posypania stplnicy
  • Sos:
  • 4 ząbki duże czosnku
  • 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 12 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • gorąca woda
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła 82 %
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania

Sposób przygotowania:

Przepis na kluski śląskie w moim wydaniu:

  1. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i przepiskam przez praskę. Przekładam do miski i dokładnie studzę.
  2. Następnie dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w to miejsce wsypuję mąkę ziemnaczaną. Wbijam jajka, dodaję odłożone ziemniaki i zagniatam ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formuję okrągłe kluski i robię w nich małe wgłębienie.
  3. Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody. Czosnek obieram i drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam czosnek i przesmażam lekko rumieniąc, uważam, żeby za mocno nie przypiec ( będzie gorzki ).
  4. Dodaję szpinak i przesmażam cały czas mieszając, podlewam gorącą wodą i duszę do miękkości. Następnie dodaję serek i czubrycę, przyprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę.
  5. Kluski śląskie gotuję w osolonej wodzie z olejem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję je łyżką cedzakową. Masło roztapiam.
  6. Kluski śląskie nakładam na talerze, polewam je masłem i podaję z sosem.

Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy