Przepyszne kluski śląskie

Przepyszne kluski śląskie

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jeśli macie ochotę na kluski śląskie, podaję idealny przepis na kluski śląskie. Robi się naprawdę łatwo ze składników, które z pewnością każdy ma w domu. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Kluski śląskie podane z sosem pieczarkowym ucieszą wszystkich domowników. Sprawdzone.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (jeśli ważycie je przed obraniem, dorzućcie jeszcze jeden lub dwa ziemniaki)
  • 1 świeże jajo
  • Mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

A oto, jak zrobić pyszne kluski śląskie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Potem trzeba je rozgnieść na jednolitą masę. Warto to zrobić naprawdę dokładnie, żeby kluseczki wyszły nam idealnie.
  2. Masę ziemniaczaną przedkłamy do miski i uklepujemy na równo. Potem dzielimy na cztery części, jedną na chwilę wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wkładamy z powrotem ziemniaki, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  3. Formowanie kluseczek: 
    Ja robię to w ten sposób. Nabieram łyżeczką trochę ziemniaczanego ciasta i formuje kulkę. Palcem wyciskam dziurkę i odkładam.
  4. Gdy już przygotuję sporą porcję, wrzucam kluski na wrzącą wodę. Kiedy już wypłyną na powierzchnię, czekam jeszcze pół, maksymalnie minutę i wybieram je łyżką cedzakową.

Kluski śląskie gotowe!

Smacznego!

Autor: Aleks

Polecamy nasze przepisy