ziemniaki ugotowane 1 kg
szpinak mrożony 1 szklanka
koperek 1 pęczek
mąka wg uznania
jajko 2 sztuki
sól do smaku
do okraszenia boczek, słonina
masło 1 łyżka
ziemniaki gotuję dzień wcześniej.
szpinak podsmażam na maśle.
na drugi dzień miele ziemniaki ,dodaję pokrojony koperek i szpinak ,jajka,sól do smaku oraz tyle mąki aby masa nie kleiła się ,ale nie za dużo bo będą twarde.
wyrabiam.
z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego,na środku palcem robię dziurkę.
na wrzącą i osoloną wodę wrzucam kluski gotuję 1 minutę od wypłynięcia.
podaję podsmażone .
Kluski śląskie ze szpinakowym sosem
Kluski śląskie z kurkowym sosem
Kluski śląskie nadziewane mięsem mielonym z cebulką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu