Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem

Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na kluski śląskie. Kluski śląskie z mięsem to bardzo smaczna propozycja na obiad. Syto i pysznie. Zapraszam:)

Składniki:

  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • zioła prowansalskie
  • Kluski:
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki stopionego masła
  • mąka pszenna do podsypania

Sposób przygotowania:

Przepis na kluski śląskie:

  1. Najpierw musimy przygotowac sos i tak najpierw mięso oczyścić, dokładnie osuszyć i zmielić w maszynce.
  2. Warzywa należy obierać i umyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A cebulę i czosnek drobno pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać olej wrzucić zmielone mięso i przygotowane warzywa, chwilę przesmażyć, następnie dodać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i odparowania całego płynu.
  4. Do miękkiego mięsa i warzyw dać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i ziołami.
  5. Teraz pora na kluski śląskie: ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  6. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Odłożone ziemniaki dodać z powrotem, wbić jajka i zagnieść ciasto.
  7. Następnie z ciasta formować małe i okrągłe kluseczki, a wśrodku każdej robić dziurkę.
  8. Kluski gotować około 5-8 minut od zagotowania w osolonej wodzie. Następnie odcedzić lub wyjąć łyżką cedzakową.
  9. Na talerze nakładać porcje klusek, polewać stopionym masłem i nakładać sos.

Kluski śląskie gotowe.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy