Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Smaczne knedle ze śliwkami

print Drukuj
Smaczne knedle ze śliwkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

27 ocen

Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.

składniki
  • śliwki (najlepiej węgierki) - 500 g
  • ziemniaki - 700 g
  • jajko - 2 szt.
  • mąka - 350 g
  • masło - 70 g
  • bułka tarta - pół szklanki
  • cynamon
  • cukier, sól według uznania
sposób przygotowania

A teraz przepis na  knedle ze śliwkami.

  1. Ugotowane gorące ziemniaki  przecisnąć przez praskę i odstawić do ostudzenia.
  2. Śliwki rozkroić i wypestkować.
  3. Uzyskaną masę ziemniaczaną położyć na oprószonej mąką stolnicy.  
  4. Do dołka zrobionego w cieście wbić jajka, dodać sól, mąkę i  wyrabiać ciasto. 
  5. Z wyrobionego ciasta uformować z grube wałki i pociąć na kawałki.
  6. Każdy z uzyskanych kawałków rozpłaszczyć na okrągły placek.
  7. Do placka położonego na dłoni, włożyć śliwkę, po czym zamknąć to i uformować okrągłego knedla.  
  8. Knedle ze śliwkami wrzucić na wrzątek i czekać, aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Po 2-3 minutach, wyjąć knedle ze śliwkami łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały. 

Przysłowiową kropką nad “i” jest polanie knedli ze śliwkami zarumienioną na maśle bułką tartą i posypanie ich cukrem i cynamonem. Uwielbiam!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!