Smaczne knedle ze śliwkami

Smaczne knedle ze śliwkami

Ocena: ★

27 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.

Składniki:

  • śliwki (najlepiej węgierki) - 500 g
  • ziemniaki - 700 g
  • jajko - 2 szt.
  • mąka - 350 g
  • masło - 70 g
  • bułka tarta - pół szklanki
  • cynamon
  • cukier, sól według uznania

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na  knedle ze śliwkami.

  1. Ugotowane gorące ziemniaki  przecisnąć przez praskę i odstawić do ostudzenia.
  2. Śliwki rozkroić i wypestkować.
  3. Uzyskaną masę ziemniaczaną położyć na oprószonej mąką stolnicy.  
  4. Do dołka zrobionego w cieście wbić jajka, dodać sól, mąkę i  wyrabiać ciasto. 
  5. Z wyrobionego ciasta uformować z grube wałki i pociąć na kawałki.
  6. Każdy z uzyskanych kawałków rozpłaszczyć na okrągły placek.
  7. Do placka położonego na dłoni, włożyć śliwkę, po czym zamknąć to i uformować okrągłego knedla.  
  8. Knedle ze śliwkami wrzucić na wrzątek i czekać, aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Po 2-3 minutach, wyjąć knedle ze śliwkami łyżką cedzakową, żeby się nie rozgotowały. 

Przysłowiową kropką nad “i” jest polanie knedli ze śliwkami zarumienioną na maśle bułką tartą i posypanie ich cukrem i cynamonem. Uwielbiam!

Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy