Marchewkowo-jabłkowy jaglany koktajl

Marchewkowo-jabłkowy jaglany koktajl

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Słodki marchewkowo-jabłkowy jaglany koktajl z nutą ostrego smaku to polska wersja jaglanego koktajlu. Osobiście jest to  jeden z moich bardziej ulubionych jaglanych koktajli (zwłaszcza po okresie świątecznym....). Marchewkowo-jabłkowy jaglany koktajl jest odżywczy, dodaje energii, a półpłynna konsystencja i imbir ułatwiają i wspomagają nadwyrężone przy świątecznym stole procesy trawienne ;)

Składniki:

  • Marchew 4 sztuki
  • Kasza jaglana ugotowana niepełna szklanka
  • Migdały 2 łyżki
  • Woda mineralna do uzyskania właściwej konsystencji
  • Imbir 2 cm kawałek
  • Jabłka 2 małe sztuki
  • Cynamon szczypta
  • Kurkuma szczypta
  • Pieprz czarny szczypta

Sposób przygotowania:

Aby przygotować marchewkowo-jabłkowy koktajl jaglany należy:

  1. Marchewkę umyć i obrać ze skórki - można również ugotować marchewkę na parze
  2. Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne
  3. Marchewkę pokroić na równe kawałki
  4. Następnie marchewkę zmiksować z dodatkiem wody
  5. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, migdały, świeży imbir, kurkumę, cynamon, pieprz i kawałki jabłka
  6. Całość zmiksować na jednolitą konsystencję - jeżeli jest zbyt gęsta należy dolać wody i ponownie zmiksować

Serwować o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane, na zdrowie!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy