Apetyczne i bardzo miękkie ciasto ! Masa z kajmakiem i masa ze śnieżki są smaczne!
Ciasto:
8 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl kawy cappuccino waniliowego
1 szkl mąki ziemniaczanej
8 łyżek wody
1 szk mąki pszennej
1,5 szkl cukru
Masa:
12,5 dag margaryny
0,5 czekolady gorzkiej
2 łyżki kajmaku
3 łyżki alkoholu
3 łyżki mleka
Cukier puder do smaku
Masa śnieżkowa:
2 śnieżki
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka kiwi
Zacznijmy to ciasto przygotowywwać od ciasta:
Białka ubijmy na sztywną pianę z cukrem. Wlejmyy żółtka zmiksowane wczesniej z wodą. Następnie dodajmy mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz kawę cappuccino w proszku i proszek do pieczenia. Ciasto podizlmy na dwie formy i upieczmy dwa placki do 30 minut każdy.
Przygotujmy masę:
Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Czekoladę pokruszoną rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Wystudźmy ją i zmieszajmy z margaryną, a na końcu dodajmy porcjami kajmak i zmiksujmy.
Kolejnym krokiem jest masa śnieżkowa:
Śnieżki w proszku przygotuejmy w osobnych naczyniach według przepisu na opakowaniu. Galaretki rozpusćmy w 0,5 szklanki wrzątku każdą osobno. Dodajemy tężejącą galaretkę kiwi do gotowej jednej śnieżki i ubijamy chwilkę. A do drugiej tężejącą galaretkę pomarańczową.
Przełożenie gotowego ciasta:
Ciasto- masa śnieżkowa pomarańczowa- ciasto- masa- ciasto- masa śnieżkowa kiwi- ciasto
Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu