Ciasto ,, Kolorowe szkiełko '' .
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Lekkie ciasto z galaretkami. Takie w sam raz na upalne dni. Polecam do popołudniowej kawki:)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa galaretkowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
3 dowolne galaretki ( np. czerwona, zielona i żółta )
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubić. Dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Biszkopt piec około około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić.
3. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, odlać pół szklanki gorącego mleka i rozpuścić w nim żelatynę, tak, żeby nie było grudek. Następnie rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka i dokładnie wymieszać. Dokładnie wystudzić.
3. Gdy mleczna masa będzie bardzo zimna dać do niej pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać.
4. Biszkopt włożyć do zamkniętej tortownicy ( wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą ). Na biszkopt wlać masę mleczno - galaretkową.
5. Następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.
6. Gotowe ciasto pokroić i podawać. Smacznego.