Ciasto ,, Kolorowe szkiełko '' .

Ciasto ,, Kolorowe szkiełko '' .

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Lekkie ciasto z galaretkami. Takie w sam raz na upalne dni. Polecam do popołudniowej kawki:)

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki cukru

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa galaretkowa:

3 szklanki mleka

3 łyżki żelatyny

3 dowolne galaretki ( np. czerwona, zielona i żółta )

1 niepełna szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i ubić. Dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Biszkopt piec około około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić.

3. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia, następnie pokroić w kostkę.

2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, odlać pół szklanki gorącego mleka i rozpuścić w nim żelatynę, tak, żeby nie było grudek. Następnie rozpuszczoną żelatynę wlać do mleka i dokładnie wymieszać. Dokładnie wystudzić.

3. Gdy mleczna masa będzie bardzo zimna dać do niej pokrojone galaretki i delikatnie wymieszać.

4. Biszkopt włożyć do zamkniętej tortownicy ( wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą ). Na biszkopt wlać masę mleczno - galaretkową.

5. Następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.

6. Gotowe ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy