Koniczynki z makiem

Koniczynki z makiem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 48

Pyszności, polecam na każdą okazję!

Składniki:

Ciasto:

40 dag mąki

Szczypta amoniaku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag cukru pudru

1 cukier waniliowy

3 jaja

15 dag margaryny

Mak:

12, 5 dag maku

2 białka

Olejek migdałowy do smaku

2 łyżki miodu sztucznego

0,5 łyżeczki kakao

5 dag margaryny

4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mak:

Mak sparzyć i zmielić dwa razy. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.

Ciasto:

Z mąki pszennej, amoniaku, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, jajek i margaryny zagniatamy jednolite ciasto. Cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego dajemy do troszku przygotowanegomaku i zginamy w trzech miejscach tak, aby powstała koniczynka. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. Podajemy potrzepane cukrem pudrem. Wychodzi 48 sztuk.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy