Kluski dyniowe a la kopytka

Kluski dyniowe a la kopytka

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kluski dyniowe a la kopytka to tak jakby kopytka, ale bez kopytek....  Kluski dyniowe a la kopytka nie zawierają głównego składnika tradycyjnych kopytek czyli ziemniaków. Wiedzieliście, że dynia ze względu na sporą zawartość cynku zwiększa płodność, a nawet sprawność seksualną.... Tymczasem u sporej części populacji mężczyzn (aż 70%) stwierdza się niedobory tego składnika! Zatem Panowie..... ;)

Składniki:

  • Dynia np. Hokkaido pół małej sztuki
  • Mąka pszenna pół szklanki
  • Mąka żytnia pół szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól morska szczypta
  • Gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

I teraz przepis na kluski dyniowe a la kopytka

  1. Dynię umyć, przekroić na cztery części oczyścić z pestek i piec do miękkości w  temperaturze ok.180°C
  2. Dynię po upieczeniu wystudzić - włożyć dynię do garnka i przykryć do ostygnięcia
  3. Następnie dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę
  4. Dyniowe puree zagnieść z mąką pszenną, żytnią, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej
  5. Jeśli ciasto jest zbyt mocno klejące należy dodawać stopniowo mąki pszennej - im mniej mąki, tym kluski będą delikatniejsze
  6. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić i dodać łyżkę oliwy
  7. Z ciasta formujemy wałek, który następnie należy delikatnie spłaszczyć
  8. Odkrawać ukośnie kawałeczki ciasta - nasze kopytka
  9. Kluski wrzucać do gotującej się wody partiami
  10. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch od razu należy je wyłowić łyżką cedzakową - nie wolno ich rozgotować!

Gotowe kluski dyniowe skropić odrobiną oliwy z oliwek i gotowe :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy