Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kluski dyniowe a la kopytka

print Drukuj
Kluski dyniowe a la kopytka

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

16 ocen

Kluski dyniowe a la kopytka to tak jakby kopytka, ale bez kopytek....  Kluski dyniowe a la kopytka nie zawierają głównego składnika tradycyjnych kopytek czyli ziemniaków. Wiedzieliście, że dynia ze względu na sporą zawartość cynku zwiększa płodność, a nawet sprawność seksualną.... Tymczasem u sporej części populacji mężczyzn (aż 70%) stwierdza się niedobory tego składnika! Zatem Panowie..... ;)

składniki
  • Dynia np. Hokkaido pół małej sztuki
  • Mąka pszenna pół szklanki
  • Mąka żytnia pół szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól morska szczypta
  • Gałka muszkatołowa do smaku
sposób przygotowania

I teraz przepis na kluski dyniowe a la kopytka

  1. Dynię umyć, przekroić na cztery części oczyścić z pestek i piec do miękkości w  temperaturze ok.180°C
  2. Dynię po upieczeniu wystudzić - włożyć dynię do garnka i przykryć do ostygnięcia
  3. Następnie dynię obrać ze skóry i zmiksować na gładką masę
  4. Dyniowe puree zagnieść z mąką pszenną, żytnią, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej
  5. Jeśli ciasto jest zbyt mocno klejące należy dodawać stopniowo mąki pszennej - im mniej mąki, tym kluski będą delikatniejsze
  6. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić i dodać łyżkę oliwy
  7. Z ciasta formujemy wałek, który następnie należy delikatnie spłaszczyć
  8. Odkrawać ukośnie kawałeczki ciasta - nasze kopytka
  9. Kluski wrzucać do gotującej się wody partiami
  10. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch od razu należy je wyłowić łyżką cedzakową - nie wolno ich rozgotować!

Gotowe kluski dyniowe skropić odrobiną oliwy z oliwek i gotowe :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!