Kopytka, czyli kluski ziemniaczne

Kopytka, czyli kluski ziemniaczne

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Sprawdzony przepis na kopytka i pomysł na szybki obiad. Kopytka można przygotować z ugotowanych ziemniaków lub resztek z obiadu

Składniki:

  • resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu (mogą być z dodatkiem koperku czy natki pietruszki) 
  • 1 jajko 
  • mąka (tyle, żeby ciasto się kleiło i do podsypania)

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na kopytka i pomysł na szybki obiad:

  1. Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu dokładnie potłuc. Dodać 1 jajko i mąkę. Wyrabiać ręką. Mąki dać tyle, żeby ciasto miało zwartą konsystencję.
  2. Ciasto rozwałkować ręką na stolnicy w rulon/wałek grubości dwóch palców, podsypując mąką. Lekko spłaszczyć. Odkrajać ukośne kawałki grubości ok. 1,5 cm.
  3. Kluski wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Zamieszać. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową.
  4. Okrasić tłuszczem, aby się nie pozlepiały. Podawać samodzielnie z tłuszczem, skwarkami, zrumienioną bułką tartą lub jako dodatek do dań głównych.

Pyszne kopytka gotowe.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy