Kopytka jaglane z burakiem

Kopytka jaglane  z burakiem

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kopytka jaglane z burakiem, na które przepis opracowałam niedawno zdobyły uznanie wśród moich domowników i na stałe weszły do naszego menu. Tym razem chciałam Wam zaproponować wersję kopytek zabarwioną na różowo – z dodatkiem pieczonego buraka. Kopytka jaglane z burakiem szczególnie pysznie smakują podane z bazyliowym pesto.

Składniki:

  • Kasza jaglana 90 g
  • Ziemniaki 500g
  • Mąka ziemniaczana 200 g
  • Burak 1 mały
  • Sól morska szczypta
  • Rozmaryn łyżeczka

Sposób przygotowania:

A jak przygotować kopytka jaglane z burakiem? Oto przepis:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C
  2. Buraka umyć i osuszyć, a następnie upiec do miękkości (ok 1-1,5h, temperatura 200°C)
  3. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, zalać szklanką wody i gotować do miękkości
  4. Ugotowaną kaszę jaglaną wystudzić
  5. Ziemniaki ugotować, odcedzić i wystudzić
  6. Następnie zimne ziemniaki należy zmielić razem z pieczonym burakiem
  7. Mąkę wymieszać z rozmarynem
  8. Następnie z ziemniaków, kaszy i mąki należy wyrobić ciasto
  9. Z ciasta uformować najpierw wałeczki, następnie pokroić rulon na mniejsze kawałki i uformować kopytka
  10. Gotować w osolonym wrzątku - wyjmować z wrzątku jak tylko wypłyną na wierzch

Smacznego

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy