Kopytka z liśćmi szpinaku

Kopytka z liśćmi szpinaku

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Kopytka z liśćmi szpinaku to smaczne i lekkostrawne danie. Kopytka z liśćmi szpinaku spełniają dietetyczne potrzeby osób starszych, dzieci, a także dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego.  Lekkostrawne kopytka z liśćmi szpinaku są wręcz idealnym daniem na niedzielny rodzinny obiad.

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mąka pszenna około 2 szklanek (ilość zależy od rodzaju ziemniaków)
  • Świeży szpinak 200 g
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól, pieprz
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przepis na kopytka  z liśćmi szpinaku:

 

  1. Ziemniaki  obrać, umyć i ugotować.
  2. Jeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie rozgnieść, a następnie ostudzić
  3. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i jajko.
  4. Zagnieść ciasto, ewentualnie podsypując dodatkowo mąką. 
  5. Szpinak z czosnkiem delikatnie podsmażyć na oliwie. Odparować większość wody.
  6. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką. Wystudzić, opcjonalnie zmiksować na gładką masę.
  7. Ciasto połączyć ze szpinakiem - całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką.
  8. Z ciasta uformować szpinakowe kuleczki.
  9. Gotowe kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę.
  10. Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Smacznego :)

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy