Kopytka

Kopytka

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków wyczarowałam kopytka , mi smakują podsmażone inni preferują z sosem. Wedle zyczenia:)

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • jajko 1 sztuka
  • sól do smaku
  • maka pszenna
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Przepis na kopytka:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę, dodaję só, l jajko, makę ziemniaczaną oraz tyle mąki pszennej aby ciasto dało się zagnieść.
  2. Z ciasta formuję wałeczki, tnę na 2 -3 cm.
  3. Kopytka gotuję w  osolonej wodzie 1 minutę od wypłynicia.

Kopytka  podaję na ciepło z sosem lub podsmażone.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy