Razowe kopytka ze szpinakiem

Razowe kopytka ze szpinakiem

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na razowe kopytka ze szpinakiem przemyca odrobinę zdrowia do popularnych i uważanych za tuczące kluch, za które uchodzą tradycyjne kopytka. Przygotowanie razowych kopytek ze szpinakiem jest łatwe, a w ich przygotowaniu mogą pomagać dzieciaki, dla których przygotowanie razowych kopytek ze szpinakiem będzie świetną zabawą oraz sposobem na oswajanie się z nieznanymi dotąd warzywami. 

Składniki:

  • Ziemniaki 1kg
  • Mąka pszenna razowa 600g
  • Szpinak 200g
  • Jajka 2 średnie sztuki
  • sól pół małej łyżeczki
  • szałwia (opcjonalnie) łyżeczka posiekanych

Sposób przygotowania:

Oto jak przygotować razowe kopytka ze szpinakiem

 

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, następnie obrać i jeszcze ciepłe zmielić.
  2. W między czasie szpinak zblanszować, posiekać i doprawić do smaku solą i pieprzem - pozostawić do wystudzenia.
  3. Masę z ziemniaków wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić do ostudzenia.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka i sól,
  5. Zagnieść ciasto, a następnie dodać szpinak.
  6. Ciasto wyrabiać szybko dodając mąki tyle aby było elastyczne.
  7. Ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałeczki i pokroić na około 3 cm kawałki.  W dużym garnku zagotować posoloną wodę.
  8. Kopytka wkładać partiami do wrzątku.
  9. Zamieszać, przykryć i powtórnie zagotować.
  10. Zmniejszyć ogień, kopytka gotować na wolnym ogniu około 5 minut

 

Tak przygotowane kopytka są doskonałym dodatkiem do obiadu!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy