Sprawdzony przepis na kopytka ze skwarkami z boczkiem

Sprawdzony przepis na kopytka ze skwarkami z boczkiem

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kopytka to pyszna, jednodaniowa potrawa, sycąca i łatwa w przygotowaniu. A przepis na kopytka to łatwizna.
Ja najbardziej lubię kopytka ze skwarkami i smażonym boczkiem. Może nie są zbyt zdrowe, ale za to smakują nieziemsko! Takie właśnie są kopytka ze skwarkami z boczku.

Składniki:

  • ¾ kg ziemniaków
  • 200ml mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kopytka to prosta potrawa a przepis na kopytka to naprawdę prościzna. Każdy może spróbować. 

  1. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić.
  2. Następnie po ostudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę i sól.
  3. Zagnieść na jednolite ciasto ciasto.
  4. Na blacie oprószonym mąką uformować wałeczki i pokroić na ukos na kawałki.
  5. Kopytka gotować porcjami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową. 
  6. Na patelni pokrojony w małą kosteczkę boczek zesmażyć na skwarki. Kopytka podawać polane tłuszczem z patelni wraz ze skwarkami.

Smacznego!

Autor: Kuk

Polecamy nasze przepisy