Kotleciki rybne
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Pyszna alternatywa dla kotletów mielonych
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 1/2 czerstwej bułki
- trochę mleka
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka koperku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bułkę czerstwą namoczyć w mleku.
- Filety z dorsza umyć i mocno odcisnąć z wody w ręczniku papierowym. ?Dokładnie usunąć ości.
- Cebulę obrać i odkroić końcówki.
- Maszynką do mielenia mięsa (z jak najdrobniejszym sitkiem) zmielić rybę z cebulą. Na koniec przez maszynkę przepuścić dobrze odciśniętą z mleka bułkę.
- Masę rybną posolić, dodać jajko i pieprz. Dokładnie wymieszać. Lepić niewielkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i odłożyć na ok. 20 min do lodówki, aby masa nieco stężała.
- Po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu.