Kotleciki z jajek z pestkami dyni i słonecznikiem.

Kotleciki z jajek z pestkami dyni i słonecznikiem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wystarczy troszkę urozmaicić zwykłe jajeczne kotleciki. Ja dodałam pestki dyni, słonecznika i dużą ilość aromatycznej suszonej natki pietruszki. Polecam na bezmięsny obiad.

Składniki:

6 jajek

2 łyżki bułki tartej

1 bułka namoczona i odciśnięta

4 łyżki pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

 

dodatkowe składniki:

masło do smażenia

bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

1. 5 jajek ugotować na twardo, nastepnie wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Do startych jajek dodać bułkę tartą i dobrze odciśniętą bułkę, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać natkę pietruszki, pestki dyni i słonecznika, wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Z masy jajecznej formować okrągłe kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

4. Kotleciki smażyć na maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

5. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

6. Kotleciki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy