Wystarczy troszkę urozmaicić zwykłe jajeczne kotleciki. Ja dodałam pestki dyni, słonecznika i dużą ilość aromatycznej suszonej natki pietruszki. Polecam na bezmięsny obiad.
6 jajek
2 łyżki bułki tartej
1 bułka namoczona i odciśnięta
4 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
dodatkowe składniki:
masło do smażenia
bułka tarta do panierowania
1. 5 jajek ugotować na twardo, nastepnie wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Do startych jajek dodać bułkę tartą i dobrze odciśniętą bułkę, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać natkę pietruszki, pestki dyni i słonecznika, wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Z masy jajecznej formować okrągłe kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
4. Kotleciki smażyć na maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
5. Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Kotleciki są gotowe do podania. Smacznego.
Kotleciki jajeczne z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu