Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 6
Zdrowe i przepyszne kotlety z bardzo zdrowej kaszy jaglanej posiadającej dużo witamin i wpływającej pozytywnie na nasze zdrowie. Kotlety z kaszy jaglanej idealnie pasują na wegetariański obiad. Ze składników powstanie 6 kotlecików.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania (kilka łyżek)
Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej:
- Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie,dokładnie osączyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Dokładnie wystudzić.
- Warzywa obrać, umyć i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i dokładnie ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do kaszy dać warzywa,koperek, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej, następnie włożyć je na chwilę do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
- Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety z kaszy jaglanej gotowe, można podawać.
Smacznego :)