Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw.

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw.

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zdrowe i przepyszne kotlety z bardzo zdrowej kaszy jaglanej posiadającej dużo witamin i wpływającej pozytywnie na nasze zdrowie. Kotlety z kaszy jaglanej idealnie pasują na wegetariański obiad. Ze składników powstanie 6 kotlecików.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania (kilka łyżek)

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej:

  1. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie,dokładnie osączyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Dokładnie wystudzić.
  2. Warzywa obrać, umyć i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i dokładnie ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Do kaszy dać warzywa,koperek, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  4. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej, następnie włożyć je na chwilę do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
  6. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z kaszy jaglanej gotowe, można podawać.

Smacznego :)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy