Krem z batatów
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na krem z batatów. Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka.
Składniki:
- 500 g batatów
- 100 g pora
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 mały ziemniak
- 2 średnie marchewki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki chili
- pieprz czarny
- sól
- Dodatkowo:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Bataty mają niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Mają cudownie rozgrzewający kolor i przyjemny, kremowy smak. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Są składnikiem wielu sałatek, ciast, zup i wielu innych dań. Ja tym razem wykorzystałam je do kremowej i rozgrzewającej zupy, która świetnie sprawdziła się ten chłodny, zimowy dzień.
Sprawdzony przepis na krem z batatów:
- Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki.
- Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
- Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
- Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.
Pyszny krem z batatów gotowy.
Smacznego!