Krem z batatów

Krem z batatów

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na krem z batatów. Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka.

Składniki:

  • 500 g batatów
  • 100 g pora
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 mały ziemniak
  • 2 średnie marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki chili
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Bataty mają niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Mają cudownie rozgrzewający kolor i przyjemny, kremowy smak. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Są składnikiem wielu sałatek, ciast, zup i wielu innych dań. Ja tym razem wykorzystałam je do kremowej i rozgrzewającej zupy, która świetnie sprawdziła się ten chłodny, zimowy dzień.

Sprawdzony przepis na krem z batatów:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki.
  2. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
  3. Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  4. Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.

Pyszny krem z batatów gotowy.

Smacznego!

Autor: Jagoda17

Polecamy nasze przepisy