Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Domowa kremówka z bitą śmietaną.

print Drukuj
Domowa kremówka z bitą śmietaną.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Trochę pracy jest przy takiej kremówce, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Moja rada jest taka, że jeżeli nie chce Wam się robić ciasta własnoręcznie można ewentualnie kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza.

składniki

Ciasto maślane:

25 dag masła

1 szklanka mąki tortowej

 

Ciasto kluskowe:

2 żółtka

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki octu 10 %

zimna woda ( około 50 ml )

szczypta soli

 

Krem:

2 i pół szklanki mleka

2 żółtka

1 jajko

1 szklanka cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 cukry waniliowe

 

Śmietana:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania kremówki

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

Wykonanie ciasta:

1. Ciasto maślane: Z podanych składników zagnieść ciasto maślane. Następnie włożyć na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

2. Ciasto kluskowe: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

3. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto kluskowe, na ciasto kluskowe położyć maślane, i lekko oprószając je mąką rozwałkować, należy zostawić brzegi ciasta kluskowego.

4. Następnie ciasto złożyć w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.

5. Następnie ciasto wałkować składając na pół, czynność powtórzyć dwa razy. Wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło.

6. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 10 minut, po tym czasie ponownie wałkować składając. Ciasto powinno być przynajmniej 3 razy w zamrażalniku.

7. Gdy ciasto będzie gotowe należy podzielić go na dwie równe części, wałkować i wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone palcki wystudzić.

Wykonanie kremu:

1. Żółtka i jajko utrzeć z połową cukru na puszystą masę, następnie dodać mąkę i 1 szklankę mleka, dokładnie utrzeć.

2. Pozostałe mleko zagotować z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem, następnie wlać utarte składniki przez gęste sito, mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu.

3. Krem lekko przestudzić i przełożyć na jeden placek. Odstawić do dokładnego wystudzenia.

 

 Wykonanie śmietany:

1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.

2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.

 

Przekładanie:

1. Śmietankę wyłożyć na krem, następnie na śmietanę położyć drugi placek i lekko docisnąć.

2. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

3. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin.

4. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!