Marynowane krewetki

Marynowane krewetki

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Bardzo prosta i łatwa marynata sprawia, że ​​Twoje marynowane krewetki będą przyrządzone bardzo szybko. Jest to wielki hit rodzinny i łatwy w przygotowaniu. Robię to z mrożonych lub świeżych krewetek a wykorzystuję mój grill elektryczny lub piekarnik(opcja grill), jeśli pogoda nie pozwala rozpalić normalnego grilla. Podaję je z sałatką , pieczonymi ziemniakamii i pieczywem czosnkowym z ekstra sosem ayoli. Nie będziesz rozczarowany !!!

Składniki:

6 ząbków czosnku, posiekany

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki octu winnego

5 łyżek sosu Sweet Chilli

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1kg świeżych krewetek

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj czosnek, oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, sos Sweet Chilli i ocet winny. Dopraw bazylią, solą i pieprzem cayenne. Dodać oczyszczone krewetki do miski i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 50-60 minut, mieszając raz lub dwa razy.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180C . Włóż  krewetki do piekarnika(najlepiej na patykach do szaszłyka- przekłuwając  raz w pobliżu ogona i raz w pobliżu głowy.
  3. Lekko natłuść ruszt grilla. Marynowane krewetki piec na rozgrzanym grillu po 2 - 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy