Jak zrobić krokiety

Jak zrobić krokiety

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Jak zrobić krokiety? Może niektórym wydać się to prawie nie do wykonania, ale krokiety upichcone wg przepisu, który niżej zamieszczę to prościzna i poezja kulinarna. Krokiety podane z prawdziwym, czystym barszczykiem czerwonym połechczą nasze podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,3 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Krokiety w kliku prostych krokach:

  1. Naleśniki przygotowujemy w ten sposób, że do miski wlewamy wodę, dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Wszystko miksujemy na jednolitą, lejącą i gęstawą masę. Placki naleśnikowe smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, na obydwie strony. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Teraz zajmiemy się farszem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone. Dusimy je ciągle mieszając żeby było dobrze rozdrobnione jakieś 15 minut. Następnie dodajemy wypłukaną i dość drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy kolejne 15 minut. Farsz gotowy.
  3. Każdy placek naleśnikowy smarujemy gotowym farszem i zawijamy. Odsmażamy naleśniki na oleju po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.
  4. Gotowe krokiety z mięsem i kapustą podajemy do barszczyku.

Smacznego.

Autor: Lenka

Polecamy nasze przepisy