Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na domowe krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam pyszne danie, bo proste a smak wspaniały.

Składniki:

  • Na naleśniki:
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • sól
  • Nadzienie:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe krokiety, idealne na piątek, bo z kapustą i pieczarkami:

  1. Najpierw trzeba przygotować naleśniki, czyli mieszamy wszystkie składniki i smażyymy naleśniki.
  2. Teraz pora na przygotowanie nadzienia: kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest za kwaśna. Pokroić ją drobno i wrzucić do wrzątku. Gotować do miękkości.
  3. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić. Cebulę obrać i poszatkować.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę. Następnie dorzucić pieczarki. Podsmażone pieczarki i cebulę wymieszać ze sparzoną i odciśniętą z wody kapustą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie. Zawinąć. Zawinięte krokiety obtaczamy w panierce, którą wcześniej przygotowujemy.
  6. Smażymy aż nasze krokiety będa złote.

Pyszne domowe krokiety gotowe, można się zajadać.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy