Babeczki z masą sokową

Babeczki z masą sokową

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Wyśmienite babeczki. Wszystkie składniki idealnie się komponują.

Składniki:

Ciasto

- 3 łyżki cukru pudru

- 10 dag margaryny

- 1 jajko

- szklanka mąki tortowej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

- 2 budynie waniliowe

- 2,5 szklanki soku owocowego

Dodatkowo

- bita śmietana typu Śnieżka

- 150 ml mleka

-  ziarenka granatu

Sposób przygotowania:

1. Najpierw zrobić ciasto na babeczki. 

2. Margarynę, mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia dać do miski.

3. Margarynę z tymi składnikami rozcietrzeć opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

4. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto.

5. Ciasto wałkować i wylepić nim foremki metalowe. Nakłuć ciasto widelcem.

6. Z kolei piec je w 180 stopniach przez około 15 minut.

7. Studzić.

8. Przygotować masę. W szklance soku rozpuścić budynie. Pozostały sok wlać do garnka i zagotować. Z kolei do niego wlać rozpuszczone budynie. Gotować aż będzie gęsta cały czas mieszając. Masę lekko studzić, aby była ciepła a nie gorąca czy zimna.

9. Do babeczek nałożyć masę i dokładnie studzić.

10. Następnie przygotować bitą śmietanę. Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystość. 

11. Na babeczki nałożyć bitą śmietaną i dekorować ziarenkami granatu.

12. Smacznego!

Autor: Elisa

Polecamy nasze przepisy