Babeczki z rumową śliwką

Babeczki z rumową śliwką

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Suszona śliwka moczona w rumie w czekoladowej masie czyli Babeczki z rumową śliwką. Pychotkaa.

Składniki:

babeczki kruche :

  • mąka krupczatka 300 gram
  • masło 200 gram
  • żółtka 2 sztuki
  • sól 1 szczypta

masa :

  • czekolada gorzka 150 gram
  • czekolada mleczna 150 gram
  • suszona śliwka 200 gram
  • rum 100 ml

Sposób przygotowania:

Przepis na Babeczki z rumową śliwką:

  • Na stolnicę przesypuję makę, dodaję masło i siekam, dodaję żółtka wymieszane z solą, zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i schładzam 1 godzinę
  • Zimnym ciastem wylepiam foremki, piekę w 180 stopniach 12 -15 minut.
  • Śliwki moczę całą noc w rumie. Odkładam 10 sztuk.
  • Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję posiekaną śliwkę, mieszam
  • Zimną masą napełniam babeczki

Babeczki z rumową śliwką  gotowe. Aa jeszcze : wierzch udekorowuję śliwką. Smacznego

 

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy