kruche ciasteczko z porzeczką i bezą

kruche ciasteczko z porzeczką i  bezą

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

połączenie kruchego ciasta z kwaśną  czerwoną porzeczką i rabarbarem

Składniki:

ciasto kruche :

mąka 1 szklanka

masło 60 gram

żółtko 1 sztuka

lodowata woda 1 łyżka

warstwa owocowa :

czarwona  porzeczka 1 szklanka

rabarbar malinowy pokrojony w drobną kostke 1 szklanka

cukier 1/2 szklanki

dodatkowo

beziki

Sposób przygotowania:

  • zagniatamy składniki na ciasto kruche
  • przygotować 3 okrągłe foremki
  • ciasto podzielić na pół
  • pierwszą połową wylepiamy dno foremek i podpiekamy 10 minut w 190 st
  • drugą połowę schowac do lodówki
  • owoce podsmażamy na patelni z cukrem uważając aby się nie przypaliły ( można lekko podlać wodą )
  • na podpieczony spód układamy warstwę owoców
  • resztę zmrożonego ciasta tarkujemy na górę ciasteczek
  • pieczemy około 15-20 minut w 170 st.
  • ciasteczka wyjmujemy po ostudzeniu ,posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bezikami

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy