2 łyżki bułki tartej
4 jabłka obrane i pokrojone w ósemki
30 dag mąki
1 margaryna
6 żółtek
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
6 jaj
1 łyżeczka proszku
1 szkl cukru
15 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag mąki pszennej
Piana kokosowa:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
1 szkl cukru
10 dag wiórek kokosowych
1 szkl drylowanych wiśni
1 słoik powideł śliwkowych
Masa:
0,5 litra mleka
Alkohol do smaku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 masło
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, a następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blach o wymiarze 25/36. Jedno ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim jabłka. Drugie ciasto smarujemy powidłem śliwkowym.
Ciasto orzechowe:
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy mielone, mieszamy i ciastem przykrywamy jabłka. Pieczemy w 170 stopniach do 40 minut.
Robimy pianę kokosową:
Białka ubijamy z cukrem. Do ubitych wsypujemy wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Na cieście z powidłem układamy wydrylowane wiśnie i przykrywamy pianą kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Gotujemy masę budyniowo- orzechową:
Na mleku gotujemy budyń. Masło ucieramy i łączymy z kremem chłodnym. Dajemy alkohol do smaku, mielone orzechy i kawę rozpuszczalną. Ucieramy.
Przełożenie: Ciasta bezowego z wiśniami i kawą
ciasto z orzechami- masa- ciasto pianką do góry
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu