Gruszkowa piana

Gruszkowa piana

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Gruszkowa piana- bardzo piankowe ciasto, lekkie w smaku i takie kolorowe i całkiem inne.

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki

30 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

15 dag cukru pudru

Krem:

3 budynie

1 słoik gruszek w syropie

Słoik wiśni

Cukier do smaku

Śmietana cynamonowa:

1 serek mascarpone

2 śmietanki

1 szkl cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka cynamonu

¼ szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Na początku zjamnijmy się ciastem kruchym na stolnicy z wszytskich podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto dajemy na foremkę i wykładamy na niego wiśnie i pokrojone drobno kawałki gruszek z syropu. Owoce zalewamy kremem przygotowanym następujaco na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku. Całośc pieczemy do 40 minut.

Śmietan ubijamy na końcu mieszamy z serkiem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Dodajemy  cynamon.Gotową masę wykładamy na ciasto i potrzepujemy kokosem. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy