Kruchy grysikowiec z jabłkami

Kruchy grysikowiec z jabłkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Kruchy grysikowiec z jabłkami- kruche ciasto z jabłkami. Fajny wypiek do kawy!

Składniki:

Ciasto:
4,5 szkl mąki
1,5 margaryny
1,5 szkl cukru pudru
8 żółtek
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl cukru
1 opakowanie płatków migdałowych
Jabłka:
1,20 kg jabłek
1 galaretka
3 łyżki cukru
Masa grysikowa:
0,25 litra mleka
3-4 łyżki cukru
3-4 łyżki kaszy manny
15 dag masła

Sposób przygotowania:

Z podanych składników na ciasto zagnitamy je i dzielimy na 3 części. Dwie pieczemy bez dodatków, a na trzecią robimy bezę z białek czyli ubijamy je z cukrem i dajemy na ciasto posypując ją migdałami.

Robimy powoli masę z jabłek obrane  ścieramy na tarce. Smażymy w garnku do rozpadnięcia wsypujemy galaretkę w proszku i cukier- mieszamy.

Na końcu gotujemy masę grysikową. Do  mleka wsypujemy kaszę wraz cukrem i gotujemy. Studzimy i łączymy z utartym wczesniej masłem.

Ułozenie gotowego ciasta:na spód djamy ciasto kruche na nie  jabłka- ciasto- masa grysikowa- ciasto z bezą i migdałami na wierzchu.

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy