Kruchy z orzechami i wiśniową pianką

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Kruchy z orzechami i wiśniową pianką- dość pracochłonne ciasto. Ma wiele smakowych warstw, smakuje mi!

Składniki:

Kruche ciasto:
1 łyżka kakao
40 dag mąki
1 łyżeczki proszku
4 żółtka
3 łyżki śmietany
1 szkl cukru pudru
15 dag margaryny
Polewa na ciasto jasne:
4 białka
1 słoik marmolady
0,5 szkl cukru
1 szkl krojonych orzechów
10 dag kokosu
1 starta gorzka czekolada
Pianka na ciasto ciemne:
4 białka
1 kisiel wiśniowy
0,5 szkl cukru
Masa:
Cukier do smaku
1 margaryna
2 budynie
0,5 l mleka

Sposób przygotowania:

Na początku zajmijmy się ciastem kruchym:

Z wszystkich oprócz kakao  składników zagniećmy ciasto na stolnicy. Podzielmy je na pół i do jednej części dodajmy kakao. Ciasta wyłóżmy na dwie formy.

 Nastepnie zróbmy pianę na ciemne ciasto:

Białka jajek ubijmy z cukrem na sztywną pianę. Wsypmy kisiel wiśniowy. Wyłóżmy na ciemne ciasto i pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.

Masę na ciasto jasne wykonajmy następujaco:

Czekoladę zetrzyjmy na małej tarce.  Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajmy czekoladę, wiórki kokosowe i orzechy .

Na jasne ciasto dajmy marmoladę i pianę z bakali.  Pieczemy do 40 minut w 180 stopniach.

Na końcu zajmijmy się kremem.

Niedużą część mleka ugotujmy z cukrem w reszcie zmieszajmy  budyń . Wlewjmy go na gotujące sie mleko i gotujmy do zgęstnienia. Zmiksujemy z margaryną. 

Ułozenie ciasta:

Na spodzie -Ciasto jasne- masa- ciasto ciemne różową pianką do góry- dekoracja polewą

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy