Krucho drożdżowe ślimaczki

Krucho drożdżowe ślimaczki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Smaczne bułeczki idealnie pasuje do nich szklanka letniego mleka .

Składniki:


mąka 2,5 szklanki
żółtka 3 sztuki
margaryna 200 gram
drożdże 30 gram
mleko ,% do rozczynu 1/3 szklanki
cukier do rozczynu 1 łyżka
migdały
powidła wg uznania
jajko 1 do posmarowania

Sposób przygotowania:

  • na początek  rozpuścić drożdze  w ciepłym mleku z dodatkiem cukru(odstawiam na 15 minut)

CIASTO:
mąkę wymieszać z margaryną startą na tarce,dodać rozczyn,żółtka,zagnieść ciasto,odstawić na 30 minut ,ciasto dzielę na części ,z każdej toczyć około 30 cm. rulonik, zwijać w ślimaka ,układać na blaszkę ,na  środek ślimaczka położyć łyżeczkę powideł  wcisnąć magdał,piec 20 minut w 190 st.

smacznego !!

piekę w temp.190 stopni 15 minut

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy