Krupnik z kaszą jaglaną

Krupnik z kaszą jaglaną

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

W tradycyjnym przepisie kuchni polskiej, krupnik wykonuję się na kaszy jęczmiennej, która zawiera gluten. Nie oznacza to jednak że krupniku nie mogą jeść osoby z nietolerancją na ten rodzaj białka. Krupnik z kaszą jaglaną mogą bez obaw zajadać osoby z celiakią bądź inną nietolerancją na gluten jak i osoby zdrowe! Chociaż zaznaczam, że całkowita eliminacja z diety glutenu zawsze wymaga konsultacji ze specjalistą - dietetykiem czy lekarzem!

Składniki:

  • Wołowina z kością 1kg
  • Kasza jaglana 100g
  • Woda 2 litry
  • Marchew 2 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Cebula (mała) 1 sztuka
  • Por 1 mały
  • Seler ½ sztuki
  • Suszone grzyby (opcjonalnie) 4 sztuki
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki (niezbyt drobno posiekanej) 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować krupnik z kaszą jaglaną należy: 

  1. Mięso wołowe zalać 2 litrami zimnej wody, posolić.
  2. Mięso gotować na małym ogniu, przez około 40 minut.
  3. Do wywaru dodać obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, cebulę, por i seler) oraz grzyby.
  4. Gotować kolejne 20 minut.
  5. Kaszę przepłukać wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki.
  6. Odlać około jeden litr wywaru i zagotować w nim kaszę.
  7. Kaszę gotować w wywarze około 15-20 minut, tak aby zmiękła i wchłonęła część płynu.
  8. Do ugotowanej kaszy dolać resztę wywaru z mięsem i warzywami.
  9. Doprawić krupnik solą i pieprzem

Gotowy krupnik nałożyć na talerze i udekorować pietruszką. Bo nie ma jak gorący  krupnik! :)

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy