Krupnik z suszonymi grzybami

Krupnik z suszonymi grzybami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.

Składniki:

  • Żeberka wieprzowe – 0.5 kg
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Cebula – 1 duża lub 2 małe
  • Suszone grzyby – 10 dkg
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Kasza jęczmienna – 20 dkg
  • Masło – 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Oto jak zrobić krupnik:

  1. Zaczynamy od żeberek. Należy je umyć i zagotować w posolonej wodzie. 
  2. Potem przygotowujemy warzywa. Obraną i umytą marchewkę i pietruszkę kroimy i wrzucamy do garnka, gdy żeberka będą już miękkie. Później dodajemy kaszę jęczmienną. Gotujemy
  3. Kroimy w drobną kostkę cebulę, posypujemy solą i podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy na bardzo delikatnym ogniu.
  4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z żeberkami. Wrzucamy też pokrojone ziemniaki. Jeśli trzeba solimy i dodajemy trochę pieprzu. 
  5. Krupnik jest gotowy, gdy ziemniaki będą miękkie.

 Jak widać przepis na krupnik nie jest trudny, więc do dzieła!

Smacznego!

 

Autor: Kuk

Polecamy nasze przepisy