Krupnik

Krupnik

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczny krupnik z kaszą jaglaną. Krupnik to zupa, ktorej jako dziecko nie lubiłam i to bardzo. Teraz krupnik to jedna z moich ulubionych zup:)

Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła 
  • upieczone udko kurczaka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (np. pietruszka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na krupnik:

  1. Opłukaną kaszę zalać zimnym bulionem i gotować około 30 min na małym ogniu.
  2. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plasterki, usmażyć na maśle.
  3. Krupnik gotować do miękkości kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem krupnik należy posypać zieleniną. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy