Wegetariański krupnik jaglany

Wegetariański krupnik jaglany

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Źródłem białka w wegetariańskim krupniku jaglanym jest zielona soczewica. Soczewica dostarcza pełnowartościowego białka roślinnego, które powinno stanowić 50% białka ogółem spożywanego z dietą! Zatem do wykonania wegeteriańskiego krupniku jaglanego zachęcam nie tylko wegetarian i osoby nietolerujące glutenu, ale także wszystkie osoby pragnące się zdrowo odżywiać!  

Składniki:

  • Kasza jaglana 1/2 szklanki
  • Soczewica zielona 100g
  • Włoszczyzna 250g (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula lub kawałek białej części pora, plasterek selera)
  • Woda 1,5 l
  • Ziemniaki 200g
  • Brukselka 30g brukselki
  • Oliwa z oliwek 20-30g
  • Ziele angielskie 2-3 ziarna,
  • Listek laurowy 1, 1/2 łyżeczki
  • Ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk szczypta
  • Sól i pieprz,
  • Natka pietruszki 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

A oto przepis na wegetariański krupnik jaglany

  1. W celu pozbycia się goryczki, kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie.
  2. Kaszę zalać zimną wodą w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na jedną szklankę kaszy), posolić.
  3. Kaszę gotować na małym ogniu około 20 minut.
  4. Warzywa i ziemniaki obrać, opłukać.
  5. Ziemniaki pokroić w większą kostkę.
  6. Warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, ziarna pieprzu - gotować na małym ogniu około 30 minut.
  7. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i lubczyk.
  8. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, oliwę i posiekaną zieloną pietruszkę.
  9. Całość wymieszać.

 Doprawić krupnik solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy