Zimowa zupa z kulkami mięsnymi

Zimowa zupa z kulkami mięsnymi

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na krupnik. Oto sycąca zupa z kulkami z mięsa mielonego i z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • na kulki mięsne:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • trochę bułki tartej
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ponadto:
  • 2 litry wody
  • włoszczyzna
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • natka pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki groszku konserwowego
  • sól, pieprz
  • mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na krupnik z kulkami:

  1. Ugotować wywar warzywny. W garnku do wody wrzucić liście laurowe, seler pokrojony w kawałki, por, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki. W międzyczasie przygotowywać kulki mięsne i na bieżąco wrzucać do gotującego się wywaru.
  2. Kulki mięsne: wymieszać w misce mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę. Dosypać bułki tartej tyle, aby mięso dobrze kleiło się w dłoniach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe/mniejsze w zależności od preferencji. Kulki obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Kulki mięsne po usmażeniu od razu wrzucać do wywaru.
  3. Do zupy równocześnie z kulkami dodać kaszę jęczmienną. Gotować razem ok. 20 min,czasem mieszając, po czym dorzucić paprykę pokrojoną w kostkę.
  4. Posiekać drobno cebulkę. Zeszklić ją na oleju pozostałym ze smażenia kulek z mięsa. Do cebulk wsypać mąkę i usmażyć zasmażkę, którą rozprowadzić zupę. Na koniec do zupy dodać groszek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pyszna zimowa, rozgrzewająca zupa gotowa.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy