Panierowany kurczak z sezamem

Panierowany kurczak z sezamem

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Wyborny panierowany kurczak z sezamem może mieć wiele zastosowań w nasze kuchni. Panierowane kawałki kurczaka z sezamem można wykorzystać jako danie obiadowe lub przygotować z nich sycący lunch. Przygotowana tortilla z panierowanym kurczakiem z sezamem i warzywami jest łatwym i poręcznym daniem, w sam raz na dni wypełnione do wieczora licznymi obowiązkami.   

Składniki:

  • piersi kurczaka - 400g
  • jajka - 2 sztuki
  • płatki kukurydziane  - 3/4 szklanki
  • sezam 1/4 szklanki
  • sól, pieprz - szczypta

Sposób przygotowania:

A oto przepis na kurczak w panierce z sezamem

  1. Filety umyć pod bieżąca wodą, odciąć niepotrzebne błonki, osuszyć ręcznikiem
  2. Filety rozbić na mniejsze kotleciki po czym doprawić odrobiną soli i pieprzu
  3. Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z sezamem, jajka roztrzepać w miseczce
  4. Kotleciki obtaczać kolejno w jajku i płatkach wymieszanych z sezamem
  5. Tak przygotowane kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Aby panierka nie przywierała, papier można opruszuć bułką tartą. W mniej dietetycznej wersji kotleciki można usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  6. Piec w temp 180°C przez 25-30 min

 i kurczak w panierce z sezamem jest gotowy.

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy