Pieczona pierś kurczaka w otrębach

Pieczona pierś kurczaka w otrębach

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Śmiało można powiedzieć, że przepis na pieczoną pierś kurczaka w otrębach obala wszelkie stereotypy dotyczącej zdrowej diety. Zdrowa pieczona pierś kurczaka w otrębach jest idealnym zamiennikiem popularnego przepisu na smażoną pierś w panierce z bułki tartej. Przygotowana według tego przepisu, pieczona pierś kurczaka w otrębach nie tylko jest niskokaloryczna i zdrowa, ale przede wszystkim jest chrupka i soczysta. Po prostu palce lizać!

Składniki:

  • piersi z kurczaka 400g
  • otręby owsiane - 1/2 szklanki
  • otręby pszenne - 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny bez cukru 150g
  • suszone pomidory (bez oleju) - 3 sztuki
  • tymianek szczypta
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto przepis na zdrową pieczoną pierś kurczaka w otrębach

  1. Piekarnik nagrzewać do 180 stopni.
  2. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i wykroić błony.
  3. Suszone pomidory namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku.
  4. Jogurt naturalny zmiksować z namoczonymi pomidorami, doprawić pieprzem i tymiankiem.
  5. Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż, przyprawić pieprzem i odrobiną soli
  6. Panierowanie: filety maczać najpierw w jogurcie naturalnym, a następnie obtaczamy w otrębach. Czynność  można powtórzyć
  7. Panierowane piersi ułożyć na blaszce.
  8. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 25 minut.
  9.  Aby piersi były bardziej soczyste – zawinąć je w folię aluminiową na ok 5-10 min.

Tak przygotowane pieczone piersi kurczaka w otrębach znakomicie smakują z sosem z pieczonych papryk! Przygotowany w ten sposób kurczak w panierce to bardzo zdrowa wariacja na temat piersi kurczaka :)

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy